Ünvan: Doç. Dr.Bölüm: Gıda MühendisliğiGörevi: Tam Zamanlı Öğretim ÜyesiE-posta: gonca.bilge@yeditepe.edu.trTelefon: 0216 578 0000 - 3811Ofis: Müh. A-815Çalışma Türü: Tam ZamanlıAkademikBiyografiAraştırma Alanları Gıda analizleri, spektroskopik yöntemler; yüzey modifikasyonu; yüzey karakterizasyonu; biyosensörler; kemometrik yöntemler ile veri analizi Eğitim Bilgileri Lisans: Gıda Mühendisliği, Hacettepe Üniversitesi, TR, 2008 Yüksek Lisans: Biyomühendislik, Hacettepe Üniversitesi, TR, 2010 Doktora: Gıda Mühendisliği, Hacettepe Üniversitesi, TR, 2016 Projeler Çikolata Üretim Proseslerinde Son Ürün Kalite Problemlerinin FTIR Spektroskopisi ile Önceden Belirlenmesine Yönelik Modellerin Geliştirilmesi. 01.03.2024-01.03.2026. TÜBİTAK 1001 (223O050) / (Yürütücü) C-dotlar ile bebek mamalarında HMF tayinine yönelik hızlı yöntem geliştirilmesi. 08/2023 - devam ediyor. (FDE-MSNE İş birliği, Öz kaynaklı proje) / (Yürütücü) Meyve ürünlerinde bazı kalite parametrelerinin NIR spektroskopisi ile analizine yönelik hızlı test yöntemlerinin geliştirilmesi Sanayi işbirliği projesi. (Işık Tarım Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş.) / (Araştırmacı) Kuru meyvelerde mikotoksinlerin (aflatoksin, okratoksin, Alternaria toksinleri) azaltılmasında yeni teknolojilerin kullanımının değerlendirilmesi Ege Üniversitesi -Yeditepe Üniversitesi -Işık Tarım Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş. İş Birliği. Yeşil zeytin tozunun farklı hidrokolloidlerle enkapsülasyonu ve karakterizasyonu 10/2023- 11/2023. (Öz kaynaklı proje, Ar. Gör. Sinem Argün, Ar. Gör. Yağmur Küçükduman, Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, Dr. Öğr. Üyesi Özge Taştan) Verdiği DerslerGıda Mühendisliği Temel İşlemleri ve Proses TasarımıGıda Proses Mühendisliği IMühendislik ProjesiGıda KimyasıGıda İnovasyon ve Tasarımı Gıda Analizlerinde Kullanılan Enstrumental Metodlar Gıda Kalite Kontrol Sistemleri Yayınlar Öztürk, H. İ., Buzrul, S., Bilge, G., & Yurdakul, M. (2024). Pulsed electric field for shalgam juice: effects on fermentation, shelf‐life, and sensory quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 104(3), 1784-1792. Çiftçi, H. G., Bilge, G., & Aytaç, E. (2024). Monitoring the quality changes and freshness assessment of eggs based on chemometrics method. Journal of Food Process Engineering, 47(3), e14591. Öztürk, H. İ., Buzrul, S., Bilge, G., & Yurdakul, M. (2023). Pulsed electric field for shalgam juice: effects on fermentation, shelf‐life, and sensory quality. Journal of the Science of Food and Agriculture. Casanova, L., Beldjilali, S. A., Bilge, G., Sezer, B., Motto-Ros, V., Pelascini, F., Banaru, D., Hermann, J. (2023). Evaluation of limits of detection in laser-induced breakdown spectroscopy: demonstration for food. Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy, 207, 106760. Buzrul, S., Öztürk, H. İ., Bilge, G., Baltacıoğlu, C., Karacabey, E., & Altunbaş, O. (2022). Pulsed Electric Field Pre-treatment for Frying of Zucchini and Eggplant: Impacts on Oil Content and Color. Food and Bioprocess Technology, 15(5), 1188-1194. Bilge, G., Yurdakul, M., Buzrul, S., & Bulut, O. (2022). Evaluation of the effect of pulsed electric field on coffee arabica beans. Food and Bioprocess Technology, 15(5), 1073-1081. Bilge, G., Eseller, K. E., Berberoglu, H., Sezer, B., Tamer, U., & Boyaci, I. H. (2021). Comparison of different calibration techniques of laser induced breakdown spectroscopy in bakery products: on NaCl measurement. Journal of the European Optical Society-Rapid Publications, 17(1), 1-8. Bilge, G. (2020). Investigating the effects of geographical origin, roasting degree, particle size and brewing method on the physicochemical and spectral properties of Arabica coffee by PCA analysis. Journal of Food Science and Technology, 57(9), 3345-3354. Bilge, G., & Özdemir, K. S. (2020). Synchronous fluorescence spectroscopy combined with chemometrics for determination of total phenolic content and antioxidant activity in different tea types. Journal of the Science of Food and Agriculture, 100(9), 3741-3747. Genis, D. O., Sezer, B., Bilge, G., Durna, S., & Boyaci, I. H. (2020). Development of synchronous fluorescence method for identification of cow, goat, ewe and buffalo milk species. Food Control, 108, 106808. *En son yayınlanmış olan 10 yayın gösterilmektedir. Daha fazla yayın için lütfen tıklayınız. Kitap Bölümleri Eseller, K. E., Boyaci, I. H., Sezer, B., Bilge, G., & Berberoglu, H. (2020). Food science application. Laser-Induced Breakdown Spectroscopy (Second Edition), Elsevier, pp. 347-368, ISBN 9780128188293.