Gıda Mühendisliği, gıda ürünlerinin, tüketiciye kaliteli ve güvenli olarak sunulması için, tüm süreçlerin (tedarik, Ar-Ge, üretim, kalite kontrol, ambalajlama, depolama ve lojistik) eksiksiz ve standartlara uygun olarak tasarlandığı, takip edildiği ve yönetildiği çok disiplinli bir mühendislik dalıdır. Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'ne %100 ve %50 burslu öğrenci alınmaktadır.
Yeditepe Gıda - Özgün Müfredatı ile Yenilikçi Eğitim Modeli Sunuyor
Yeditepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümünde dört yıllık eğitim verilmektedir. Programın eğitim dili İngilizcedir.
Yenilikçi Eğitim Modeli ile YEDİTEPE GIDA
İşletme ve Gastronomi Bölümleri ile Konsantrasyon Programları
Gıda İşletme Sertifika Programı
Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Tanıtım Broşürü
Üniversite Adı |
Bölüm |
Puan Türü |
Kont. |
Taban Puanı |
Tavan Puanı |
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ |
Gıda Mühendisliği (İngilizce)(Burslu) |
SAY |
3 |
419,53 |
429,89 |
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ |
Gıda Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) |
SAY |
16 |
289,56 |
367,30 |
Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2020/2021 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.
Yeditepe Üniversitesi, öğrencilere farklı burs imkânları sunar. Öğrenciler Gıda Mühendisliği Burs İmkânları sayfasını inceleyerek burs olanakları hakkında detaylı bilgi alabilirler. Buradan ilgili sayfaya ulaşabilir, bölümleri ve burs imkânlarını inceleyebilirsiniz.
İnsanlık var olduğundan beri, gıda-insan ilişkisi yüzyıllar boyunca değişerek günümüze kadar ulaşmıştır. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan yeni gıda sistemleri ve çevredeki değişimler, insanların gıdaya bakış açısı, gıda güvenliği açısından yer alan riskler nedeniyle gıda mühendisliği meslek grubu toplumda giderek önem kazanmıştır. Gün geçtikçe globalleşen dünyanın öbür ucunda üretilen bir gıdayı ertesi gün ülkemizde bulabilir ve tüketme şansına sahip olabiliriz. Bu ürünlerin taşınması, bir yerden bir yere nakledilmesi ve nihayetinde tarladan sofraya ulaşması aşamalarında gıda mühendisliğinin temel amacı, tüketiciye güvenli, sağlıklı ve istenilen kalitede gıdalar sunabilmektir.
Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde disiplinler üstü bir yaklaşımla öğrencilere sadece mühendislik alanında değil, bunun yanı sıra gıda güvenliği, sağlık ve beslenme, gastronomi ve mutfak sanatları, girişimcilik, işletme gibi alanlarda da uzmanlık kazandırılmaya çalışılır. Bu kapsamda farklı alanlarda konsantrasyon programları oluşturulur. Bu konsantrasyon programlarının içerisinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve İşletme Bölümü yer alır. Uygulamalı bir bölüm olan Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde dünyanın en iyi eğitim veren üniversitelerinde bulunan gelişmiş bir laboratuvar altyapısı mevcuttur. Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyeleri alınırken lisansüstü eğitimlerinin özellikle yurtdışında prestijli bir okuldan olmasına dikkat edilir. Gıda sektörü ile olan ilişkiler sadece projeler kapsamında değildir. Bölümün ilgi alanlarından biri olan sektör, birebir derslerde yer alır. Özellikle tasarım derslerinde uygulamalı alanlarda her hafta sektörden bir çalışanın gelmesine özen gösterilir. Bunun dışında öğrencilerin fabrika ziyaretleri son derece yaygın bir eğitim koludur. Dersler kapsamında gıda sektörünün önde gelen firmalarına ziyaretlerde bulunulur, öğrencilerin üretim tesislerini görmeleri sağlanır.
Yeditepe Üniversitesi’nde, Gıda Mühendisliği’nin artık daha disiplinler üstü bir yaklaşımla, farklı alanları da içine alan, geçmişten gelen klasik gıda mühendisliği eğitiminin yanı sıra inovasyonun, dijitalizasyonun, sürdürülebilirliğin de içerisinde yer aldığı yeni bir meslek dalı olarak öğrencilere kazandırılması ve öğrencilerin tüm bu donanımlar kapmasında yetiştirilmeleri hedeflenir. Türkiye’deki Gıda Mühendisliği bölümü taban puan ve sıralama listesine bakıldığında Yeditepe Üniversitesi’nin kayda değer konumu, öğrencilerin üst tercih sıralarında yer almasının başlıca nedenidir.
Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nü başarı ile tamamlayıp lisans diplomasına sahip olan Gıda Mühendisleri’nin çalıştıkları birimlerde yaptıkları görevlerden bazıları şunlardır:
Gıda mühendisleri, fabrika, restoran, catering firmaları, ofis ve laboratuvar da dâhil olmak üzere çok çeşitli yerlerde iş imkanı bulabilir, Tarım ve Orman Bakanlığı birimlerinde görev alabilir veya yüksek lisans yaparak mesleki kariyerlerine öğretim elemanı olarak devam edebilirler. Ayrıca uluslararası sertifika kuruluşlarında denetçi olarak işe alınabilirler.
Vizyon
Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü̈, gıda sisteminin küresel ve yerel ölçekte sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda insan sağlığı ve çevre odaklı olarak etik bir şekilde işlemesi ve dönüştürülmesi için gereken bilimsel ve teknolojik bilgileri üreten; bu bilgilerin çağın sorunlarının çözümünde disiplinler üstü sistematik bir yaklaşımla ulusal ve uluslararası ölçekte kullanılabilmesi için çalışan, üretilen bilgi ve çözümlerin sistemin tüm paydaşları tarafından (özel sektör, sivil toplum, kamu) etkin olarak kullanılması için gereken faaliyetleri (teknoloji transfer, bilimsel iletişim) yürüten, ve gıda sistemini etkileyen politikaların oluşumuna aktif olarak katkıda bulunan bir bölüm olmayı hedeflemektedir.
Misyon
Bölümümüzün amacı, gıda sistemini iyi tanıyan, sistemin küresel ve yerel boyutta insan sağlığı, çevre, sosyal adalet, ve ekonomik kalkınma üzerine etkisini gerçekçi ve objektif olarak irdeleyebilen; sistemin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda işlemesine, dönüşümüne katkıda bulunmak için gerekli akademik (teknik ve teknolojik), sosyal ve bilişsel bilgi ve becerilere sahip; ve bu bilgi ve becerileri bilim ve teknolojideki güncel gelişmeler ışığında inovatif ve yaratıcı yöntemlerle uygulayabilecek mezunlar yetiştirmektir.
Program Eğitim Amaçları
Gıda Mühendisliği Bölümü’nün eğitim amaçları, mezunlarımıza kazandırmayı hedeflediğimiz temel unsurları kapsamaktadır ve aşağıdaki gibidir:
Gıda mühendisliği, gıda mevzuatı, gıda bilimi ve teknolojisi konularında kapsamlı bilgi ve beceriler ile donanımlı; bu bilgi ve becerileri, güncelleyip geliştirecek yetkinliğe sahip; kazandığı bilgi ve becerileri sistematik, çözüm odaklı ve yenilikçi bir yaklaşımla gıda zincirinin her aşamasında, araştırma ve geliştirme alanında, kamuda, akademide ve sivil toplumda ulusal ve uluslararası düzeyde etkin kullanabilen; insan ve çevre sağlığı odaklı, adil ve etik bir gıda sistemi oluşturulmasına katkıda bulunacak mezunlar yetiştirmeyi amaçlar.
Bologna Sürecinde esas olan öğrenci ile öğretim elemanlarını güncel gelişmeler çemberinde yakınlaştırmaktır. Sürecin temelinde öğrenci yer alır. Bu kapsamda Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Avrupa Birliği’nin seçkin üniversitelerinin eğitim programları ile arasındaki standarttan sapma uygulamalarını gidermeyi amaçlar. Bu sayede öğrenciler daha bilinçli ve donanımlı şekilde eğitim faaliyetlerine devam ederler.
Lisans Programı (2017) Bologna Bilgi Paketine erişmek için tıklayınız.
ÇAP/Yandal Bölüm Koordinatörü: Doç. Dr. Özlem Güçlü Üstündağ
Kayıtlı oldukları lisans programında gerekli başarı kriterlerini sağlayan öğrenciler çift anadal ve yandal programları aracılığıyla ilgi duydukları başka bir alanda eğitim alabilirler.
Çift anadal programına kabul edilen öğrenciler çift anadal programı kapsamında alınması gereken tüm dersleri başarıyla tamamladıklarında ikinci bir lisans diploması almaya hak kazanırlar. Çift anadal programları kapsamında eşdeğer sayılan ve öğrencinin alması gereken dersler ve tamamlaması gereken kredi toplamları Çift Anadal Programlarında belirlenmiştir.
Çift anadal ve yandal programlarına başvuru, kabul, devam, çıkarılma ve mezuniyet esasları için tıklayınız (Yeditepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Madde 30-35).
FDE ÇAP/Yandal prosedürü hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Gıda Mühendisliği Bölümü Çift Anadal Programları
Bölümümüz öğrencilerinden olan ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile Çift Anadal yapan Şeymanur Öztürk, program hakkındaki deneyimlerini bizlerle paylaştı.
Gıda Mühendisliği Bölümü Yandal Programı
Gıda Mühendisliği Yandal Programına kabul edilen öğrenciler programda yer alan dersleri tamamladıklarında Gıda Mühendisliği Yandal Sertifikası almaya hak kazanırlar.
Gıda Mühendisliği Bölümü Yandal Programı için tıklayınız.
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin Yandal yapabileceği Bölümler için tıklayınız.
Bölümümüz ile yan dal yapan öğrenci sayısı: 20
Bölümümüz ile çift anadal yapan öğrenci sayısı: 6
Erasmus Bölüm Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Özge Taştan
Genel not ortalaması (CGPA) 2.20 ve üzerinde olan, Yeditepe Üniversitesi’nde en az bir akademik dönemi tamamlamış ve döndüğünde de mezun olabilmek için en az bir dönem daha Yeditepe Üniversitesinde devam edecek olan öğrencilerimizden isteyenler Erasmus veya değişim programları ile eğitimlerine bir dönem yurt dışında devam etmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Erasmus anlaşmaları bölümler arası yapılan bir anlaşmadır. Değişim anlaşmaları ise üniversite genelinde yapılır ve uluslarası ofis tarafından duyurulan kotalarla sınırlıdır. Anlaşmamız olan okullarla ilgili bölüm Erasmus/Exchange koordinatöründen bilgi alabilirsiniz. Her dönem için başvuru tarihleri Uluslararası Ofis tarafından duyurulur ve bölümümüzde de ilan edilir. Başvuru yapacak öğrencilerin Yeditepe uzantılı e-mail adresi almaları zorunludur. Başvurular online yapılmaktadır. Sistemde oluşturduğunuz formun çıktısını, 1 fotoğraf, kimlik fotokopisi ve transcriptiniz ile birlikte, bölümünüzün Erasmus/Exchange Koordinatörüne teslim etmeniz gerekmektedir.
Başvurunuzdan kısa bir süre sonra dil sınavına girmeniz gerekmektedir. Sınav tarihi Uluslararası ofis tarafından duyurulur. Dil sınavından en az 60 puan alan öğrenciler, bölüm Erasmus/Exchange koordinatörünün belirlediği bir tarihte sözlü sınava alınırlar. Başarı puanınıza ve gitmek istediğiniz okul ile ilgili kontenjana göre durumunuz belirlenir. Bunu takiben doldurmanız gereken tüm formlara ve yapmanız gereken işlemlere yine uluslararası ofisin sayfasından ulaşabilirsiniz.
Herhangi bir değişim programı ile bir dönem yurt dışına giden öğrencinin Üniversitesi’ndeki mali durumu aynen devam eder. Erasmus ile giden öğrenciler ayrıca hibe adı altında bir miktar maddi destek sağlanır. Bunun tutarı Uluslarası ofis tarafından duyurulur. İsteyen öğrenciler maddi destekten feragat edebilir.
Aşağıda bölümümüzün 2017-2018 yılı itibari ile ERASMUS kapsamında anlaşmalı olduğu üniversiteler listelenmiştir. Yeni anlaşmalar için görüşmeler devam etmektedir. Ayrıca öğrencilerin talepleri ve girişimleri ile de yeni anlaşmalar yapılabilmektedir.
Lisans düzeyinde anlaşmamız olan okullar:
Giden Öğrenciler İçin
Erasmus + - Non Erasmus Anlaşmaları
Gelen Öğrenciler için
Mezunlarımızdan Erasmus Hikayeleri
Zeynep Merve Köse, Hamburg University of Applied Science, Almanya
Merhaba arkadaşlar, Ben Zeynep Merve Köse. Gıda Mühendisliği bölümünden 2018 yılında mezun oldum ve şu anda Bizim Toptan Satış Mağazaları'nda Kalite Güvence Uzman Yardımcısı olarak çalışıyorum. Lisans eğitimimin 3. senesinde Almanya'da Hamburg University of Applied Science'ta bir dönem Erasmus yapma fırsatı yakaladım. Erasmus programının bana en büyük katkısı yabancı dilimin gelişmesi oldu. Öğrendiğim teorik İngilizce'nin yanında günlük konuşma dilinde de kendimi geliştirmemi sağladı. Erasmus boyunca birçok ülkeden insan ile vakit geçirme fırsatım olduğu için onların kültürleri hakkında bilgi edinmiş ve farklı bakış açıları kazanmış oldum. Ayrıca birçok ülkeyi gezip görme fırsatı yakaladım ve buralarda farklı tecrübeler kazandım. Gittiğim okulda başka bir eğitim sistemini deneyimleme ve aldığım dersler sayesinde bakış açımı geliştirme şansım oldu.
Işıl Gürbüz, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Polonya
Merhaba arkadaşlar, Ben Işıl Gürbüz. Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümüne 2013 yılında başladım ve 2018 senesinde mezun oldum. Şu anda Almanya’da Borgwaldt Flavor şirketinde Junior Flavorist olarak çalışmaktayım. Üniversitede ikinci senemi bitirdikten sonra Erasmus+ programı aracılığıyla Polonya’ya (Wroclaw University of Environment and Life Sciences) gittim. Burada dolu dolu 5 ay geçirdim. Kapsamlı bir çok derslere katılırken farklı uluslardan insanlarla tanıştım, arkadaş oldum. Bu süre içerisinde büyük bir aile gibi olduk ve unutulmaz anlar, dostluklar edindim. Gezmediğimiz şehir, tatmadığımız yemek veya eğlenmediğimiz bir nokta dahi kalmadı. Arkadaşlıklarımla beraber bulunduğumuz ülkenin kültürünü, insanlarını biraz da olsa dilini öğrendik. Beraber vakit geçirmemiz sebebiyle de hem kendimi hem okuduğum üniversiteyi hem de ülkemizi dünyaya tanıtmış oldum. Dönem boyunca aldığımız derslerde, pratikte ve kendi üniversitemdeki derslerde yardımcı olabilecek bilgiler de öğrendim. Yaşadıklarımı ufak da olsa anlatırken ne kadar güzel ve verimli bir sömestr geçirdiğimi tekrar tekrar anlıyorum. Şimdi ise orada beraber olduğum arkadaşlarımla hala irtibat içerisindeyim ve bir çoğuyla da görüşmekteyim. Sadece arkadaşlık bağları değil, mesleki açıdan da bir çok artısı olduğuna inandığım Erasmus+ programını siz değerli arkadaşlarımın denemesini gönülden ister ve desteklerim. Başarılar dilerim.
Elif Piranlıoğlu, Aarhus University of Applied Sciences, Danimarka
Merhaba arkadaşlar, 2017 yılı Gıda Mühendisliği mezunlarından biriyim. Şuan Marmara Üniversitesinde Biyomühendislik alanında yüksek lisans yapıyorum. Mezun olduktan sonra yüksek lisans yapmaya karar verdiğimde mülakatlarda lisans eğitimim sırasında Erasmus programına katıldığım için diğer öğrencilerden bir adım öndeydim. Yeni kültürlerle, yeni insanlarla, yeni yerlerle ve yeni bir benle tanışmak için Erasmus programı dahilinde Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi’ne gittim. Gitmeden önce büyük endişelerim ve korkularım vardı fakat gerek bölümdeki hocalarım gerekse ailemin desteğiyle hiç bilmediğim bir dünyaya adım attım. Derslerde hiç zorluk çekmedim çünkü benim gittiğim okuldaki hocaların dersi anlatımlarıyla kendi hocalarımın ders anlatım tarzları aynıydı; gayet anlaşılır ve netti. Dil açısından hiç zorluk çekmedim hatta sürekli İngilizce konuşmak zorunda olduğum için İngilizce diline olan hakimiyetim arttı. Kişisel gelişimim olarak da birçok faydasını gördüğüm bu programı fırsatı olan bütün arkadaşlarıma tavsiye ederim.
Staj Bölüm Koordinatörü: Prof. Dr. F. Yeşim Ekinci
Staj Hakkında Bilinmesi Gerekenler:
Gerekli belgeler:
Başvuru Süreci:
Formlar:
Öğrencilerin stajlarını yapacakları firma ve staj süresi belirlendiğinde Gıda Mühendisliği Bölümü, bölüm sekreteri “Selma Aka Dinç’e” dilekçelerini teslim etmeleri gerekmektedir.
Staj Defteri Doldururken Dikkat Edilmesi Gereken Konular için Tıklayınız
Dokümanlar:
İletişim Bilgileri
Bölüm Sekreterliği: Selma Aka Dinç
e-mail: selma.dinc@yeditepe.edu.tr
Tel: 0 216 578 0000-1418 Fax: 0 216 578 0400