Dersin Dili:
İngilizce
Dersin Koordinatörü:
Dersi Verenler:
Dersin Amacı:
Gıda üretiminde ve bozulmalarında önemli yer tutan enzimlerin reaksiyon hızlarını hesaplayabilmek ve enzim özelliklerini etkileyen parametreleri karakterize edebilmek için gerekli bilgileri aktarabilmek; Fermentasyon yolu ile hücre ya da ürün üretimi çalışmalarının operasyonu, verimi ve fizibilitesi için gerekli kinetik hesaplamaları yapabilmek için gerekli bilgileri aktarabilmek; Isıl işlemler sırasında gerçekleşen enzim inaktivasyonu, mikrobiyolojik yükteki ve besin değerindeki azalmaları hesaplayabilmek için gerekli bilgileri aktarabilmek; Raf ömrü ve hızlandırılmış raf ömrü çalışmaları için gerekli hesaplamaları için gerekli bilgileri aktarabilmek.
Dersin İçeriği:
Reaksiyon hızı. Gıda reaksiyonlarının kinetiği. Gıda sistemlerindeki uygulamaları. Enzimatik reaksiyonların kinetiği. Hücre kültürlerinde, biyokütle oluşumunun, substrat tüketiminin ve ürün oluşumunun kinetiği. Fermentör dizaynı ve analizi. Gıdalarda ısıl işlemin biyolojik ve kimyasal reaksiyonlara etkisi. Raf ömrü ve hızlandırılmış raf ömrü hesaplamaları.
Dersin Öğretim Yöntemleri:
1: Anlatım, 2: Soru-Cevap
Dersin Ölçme Yöntemleri:
A: Sınav, E: Ödev, F: Proje