• Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
FDE 337
Ders Dönemi: 
Güz
Ders Tipi: 
Zorunlu
Teori Saati: 
3
Uygulama Saati: 
0
Kredi: 
3
AKTS: 
5
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Koordinatörü: 
Dersi Verenler: 
Dersin Amacı: 
Hidrokolloidlerin kaynaklarını, yapılarını ve fiziksel/kimyasal özelliklerini tanımlamak, gıda formülasyonlarının tasarımında kullanım amaçlarını incelemek, reolojinin temel kavramlarını açıklamak, gıdaların tekstürel özelliklerini ölçme yöntemlerini tanımlamak, gıda formülasyonlarının reolojik ve tekstürel tasarımının nasıl yapılacağını açıklamak, gıda formülasyonlarında kullanılan gıda bileşenlerini (düşük şeker, yağ, enerji, tuz veya vegan, glutensiz, şeker ilavesiz) incelemek, beslenme ve sağlık beyanlarını öğrenmek, belirli bir gıda için besin içeriği tablosu için gerekli hesaplamaları yapmak.
Dersin İçeriği: 

Formülasyon mühendisliği kavramı. Gıda polimerlerinin tanımı ve çeşitleri. Gıda hidrokolloidlerinin tanımı, çeşitleri, kimyası, ve özellikleri. Yeni ürün ve proses geliştirmede hidrokolloidlerin kullanımı. Reoloji ve tekstür analizinin temel kavramları. Gıda formülasyonlarının reolojik ve tekstürel tasarımı. Gıda maddelerinin reolojik ve tekstürel karakterizasyonu ile ilgili deneysel çalışmalar. Dönem projesi: Belirli bir gıda ürününün tasarımı, besin içeriği tablosunun hesaplaması ve beslenme beyanlarının değerlendirmesi.

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1: Hocanın ders anlatımı, 2: Tartışma ile ders anlatımı, 3: Hocanın sınıfta problem çözmesi, 4: Benzetim kullanma, 5: Problem çözme ödevi, 6: Okuma ödevi, 7: Laboratuvar çalışması, 8: Dönem araştırma ödevi, 9: Konuk konuşmacı sunumu, 10: Örnek proje incel
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
A: Yazılı Sınav, B: Çoktan seçmeli sınav C: Eve verilen kısa sınav, D: Deney Raporu, E: Ödev, F: Proje, G: Öğrencinin sözlü sunumu

Dikey Sekmeler

Ders Tanimlari