Dersin Amacı:
Proses kontrol dersi, gıda mühendisliği alanında karşılaşılabilecek sistemlerin kontrolüne ilişkin temel bilgiler sunmaktadır. Bu dersin amacı, öğrencilerin bu bilgileri kullanarak proses kontrol sistemleri tasarlama yeteneğini kazanmaları ve otomatik kontrol sistemlerinin işleyiş prensiplerini anlayarak kontrol sürecini daha etkin hale getirmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği:
Gıda endüstrisindeki makine ve ekipmanlara genel bakış. Proses kontrolle ilgili temel kavramlar, gıda endüstrisinde kontrol parametre ve sistemlerinin önemi ve uygulaması, açık ve kapalı döngü kontrolü, matematiksel modelleme, gıda endüstrisinde proses kontrol sistemlerinin uygulamaları. Geri beslemeli kontrol: P, PI ve PID kontrol. Bazı gıda üretim işlemlerinin simülasyon ve kontrolü.
Dersin Öğretim Yöntemleri:
1: Hocanın ders anlatımı, 2: Tartışma ile ders anlatımı, 3: Hocanın sınıfta problem çözmesi, 4: Benzetim kullanma, 5: Problem çözme ödevi, 6: Okuma ödevi, 7: Laboratuvar çalışması, 8: Dönem araştırma ödevi, 9: Konuk konuşmacı sunumu, 10: Örnek proje incel
Dersin Ölçme Yöntemleri:
A: Yazılı Sınav, B: Çoktan seçmeli sınav C: Eve verilen kısa sınav, D: Deney Raporu, E: Ödev, F: Proje, G: Öğrencinin sunumu