Değerli Üyelerimiz ve Sevgili Öğrenciler,

Hepinizin bildiği üzere, IEEE Bilgisayar Topluluğu, Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği alanında sayısız dergi yayınlarının gerçekleştirilmesinde, konferans ve sempozyum gibi etkinliklerin düzenlenmesinde, Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği standartlarının ve eğitim içeriklerinin geliştirilmesinde öncülük yapan, kısacası, Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği’nin hem akademide hem de endüstride gelişmesine katkı veren mesleki bir kuruluştur.

Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Mühendisliği alanındaki en önemli iki mesleki kuruluştan biri olan IEEE çatısı altındaki Bilgisayar Topluluğu’nun geçmişi Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü’nün (AIEE) Büyük Ölçekli Hesaplama Cihazları Alt Komitesi’nin 1946’da kurulmasına kadar uzanmaktadır.  AIEE ve Radyo Mühendisleri Enstitüsü, IEEE olarak 1963’te birleşmiştir. İlgili komite ve önceki kuruluşlar grubu, modern IEEE Bilgisayar Topluluğu’nu oluşturmak için 1971 senesinde biraya gelerek resmen IEEE Bilgisayar Topluluğu’nu kurmuştur.

IEEE Bilgisayar Topluluğu Türkiye Bölümü ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Halıcı tarafından 1 Mart 1991 tarihinde kurulmuştur. IEEE Bilgisayar Topluluğu Türkiye Bölümü Başkanlarımız, sırasıyla Prof. Dr. Uğur Halıcı (ODTÜ), Prof. Dr. Mehmet Reşit Tolun (ODTÜ), Prof. Dr. Ferda Alpaslan (ODTÜ), Prof. Dr. Atilla Ozgit (ODTÜ), Prof. Dr. Lale Akarun (Boğaziçi), Prof. Dr. Uğur Güdükbay (Bilkent), Prof. Dr. Selim Balcısoy (Sabancı), Prof. Dr. İbrahim Körpeoğlu (Bilkent), ve Prof. Dr. H. Fatih Uğurdağ (Özyeğin) sayısız etkinlikler düzenlemiştir. Bu vesile ile IEEE Bilgisayar Topluluğu Türkiye Bölümü’nün bugünlere gelmesinde emeği geçen hocalarımıza, yönetimlerimize, özverili çalışma ve katkıları için aktivite komitemize içtenlikle teşekkür ederim.

Bugün itibariyle, IEEE Bilgisayar Topluluğu Türkiye Bölümü’nda, fellow (1), life member (2), senior (15), member (37), assoc/affiliate (3), grad student (25), student (81) olmak üzere toplam 164 kişi olduk. İlerleyen zamanlarda sayımızın daha da artacağını umut ediyoruz. Buna bağlı olarak, etkinliklerimizi artırarak ülkemizdeki bilgisayar bilimleri ve mühendisliği alanının gelişmesine katkı sağlayacağız.

IEEE Bilgisayar Topluluğu’nun 75. Yılı kutlamakta olduğumuz 2021 senesinde IEEE Bilgisayar Topluluğu Türkiye Bölümü’nün de 30. yılını kutlayacağız. Türkiye Bölümü’nün kurucusu ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Halıcı’ya bu vesileyle IEEE Bilgisayar Topluluğu Türkiye Bölümü olarak şükranlarımızı sunmak adına ve 30. yıl şerefine 30 adet fidan bağışı yapmış olduğumuzu da mutlulukla belirtmek isterim.

Master Class serimizin dördüncüsünü 30. kuruluş yıldönümümüze özel, kurucu başkanımız Prof. Dr. Sayın Uğur Halıcı ile 27 Mart Cumartesi günü (yarın) saat 20:00’da gerçekleştireceğiz. Derin Öğrenme sunumu ve sizlerin de soruları ile verimli bir etkinlik geçireceğimize inanıyoruz.  Katılımlarınızı arzu eder, mutlu ve sağlıklı nice yıldönümleri dilerim.

Prof. Dr. Sezer Gören Uğurdağ

IEEE Bilgisayar Topluluğu Türkiye Bölümü Başkanı