• Türkçe
  • English

Makine Mühendisliği Bölümü Hakkında

Bilim, teknoloji ve endüstriyel üretimin arakesiti mühendislik alanlarıdır. Makine Mühendisliği ise bu üçünün etkileşiminin en belirgin olduğu alandır. Bölümümüz bilimsel ve teknolojik çalışmalar yapan diğer kuruluşlarla yakın işbirliği içinde ve endüstrinin gelecekteki hedeflerini de gözeterek çağdaş koşullarda çalışabilecek nitelikte makine mühendisleri yetiştirmek amacı ile kurulmuştur. Hedefimiz, dünya pazarında dışa bağımlı olmadan rekabet edebilecek, ülkemizin doğal kaynaklarını bilimsel yöntemlerle en etkin biçimde ürüne dönüştürebilecek nitelikli insan kaynağı yaratılmasına katkıda bulunmaktır. Bu amaca ulaşmamızı sağlayan en önemli unsur, bilimsel ve teknolojik araştırma-geliştirme çabalarını endüstrinin gerçekçi yaklaşımı içinde, bir ürün elde etme hedefiyle ve tüm güncel olanaklardan ve bilgisayar destekli mühendislik araçlarından yararlanarak sürdürebilen öğretim kadromuzdur.

Bölümümüzün müfredatı temel mühendislik bilgilerinin öğretildiği ve aşağıda sınıflandırılan sistemlerin çözümlenmesi ve tasarımını kapsayan derslerden oluşmaktadır:

  • katı cisimlerin (örneğin metal yapı elemanlarının, dişlilerin) dayanımı, hareketleri ve titreşimleri,
  • ısıl sistemler (örneğin ısıtma ve soğutma sistemleri, yanma içeren sistemler),
  • akışkan sistemleri (örneğin pompalar, kalbe yardımcı aygıtlar, havanın davranışı)
  • mekanik sistemlerin (örneğin bir robot kolunun) kontrolu,
  • imalat sistemleri, çeşitli endüstriyel imalat yöntemleri,
  • mühendislik malzemeleri.

Eğitimde öğrencilerimizin sosyal yönden gelişmesini sağlayacak etkinliklere de önem veriyoruz. Bölümümüzde öğrenci topluluğu etkinliklerinin yanı sıra sanayicilerimizin davetli konuşmacı olduğu konferanslar düzenlenmekte, öğrencilere sanayicilerle bir araya gelerek mesleği yakından tanıma fırsatı yaratılmakta, dört yıllık eğitimlerinde neler yapmaları gerektiği ve mezun olduklarında onları nasıl bir mühendislik yaşamının beklediği öğretilmeye çalışılmaktadır.

Makine Mühendisliği çalışma alanları makine tasarımı ve imalatı, robot teknolojisi, otomasyon, enerji üretimi ve kullanımı, taşıt(otomotiv, uçak, gemi) sanayii, savunma sanayii, petro-kimya sanayii, demir çelik sanayii, tekstil sanayii, cam ve seramik sanayii, gıda sanayii, projelendirme ve taahhüt işleri, eğitim hizmetleri şeklinde özetlenebilir. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, mikro elektromekanik sistemler, mikro imalat ve nanoteknoloji gibi alanlarda kaydedilen ilerlemeler makine mühendisliğinde yeni çalışma alanlarının oluşmasına neden olmuştur. Makine mühendisleri sayılan sektör ve alanlarda eğitim ve araştırma, proje hazırlama, tasarım ve ürün geliştirme, imalat, kalite kontrol, pazarlama, bakım ve onarım gibi görevleri üstlenmektedir.

Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı

Makine Mühendisliği Bölümü Nedir?

Makine mühendisliği; malzeme teknolojilerini ve temel fizik prensiplerini bir arada kullanarak ürünlerin analiz, bakım, gelişim, kontrol, üretim ve tasarımlarıyla alakalı çalışmalar sürdüren, bu ve ilgili konularda fiziksel olayları matematiksel açıdan modelleyerek problemlere analitik çözümler üretebilen bir mühendislik disiplinidir. Bu tanımıyla birlikte makine mühendisliği en köklü ve geniş mühendislik dallarından biri olma özelliğine sahiptir. Bu bölümden mezun olan makine mühendisleri teknolojiye ve endüstriye yön veren, sistemleri ve süreçleri oluştururlar. Bunun yanında, çeşitli ekipman ve makinelerin üretimi konusunda etkin rol oynarlar. Bu anlamda makine mühendislerinin iyi bir formasyona sahip olmaları gerekir. Makine mühendisliği bölümü, sektörün aranan öğrencilerini yetiştirme noktasında yeniliklerden haberdar, problem çözümlerinde farklı perspektiflere sahip olan, gerekli formasyonu barındıran alanında yetkin ve profesyonel mezunlar yetiştirmeyi hedeflemiştir.

Mühendislik Fakültesine bağlı olan makine mühendisliği bölümünü tercih etmek, üniversite sınavının sayısal puanıyla mümkün olabilmektedir. Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlar ilerleyen yıllarda makine mühendisliğinin sahip olduğu geniş sektör alanlarında kendilerine iş imkanını kolaylıkla bulabilirler. Mezunlar; tıbbi cihazlar, robotlar, su taşıtları, hava taşıtları, soğutma sistemleri, ulaştırma sistemleri, sanayi makineleri ve ürünleri, ısıtma sistemleri, üretim tesisleri ve pek çok makine tabanlı işlerle ilgili pozisyonlarda çalışabilmektedir. Aynı zamanda, makine disipliniyle ilgili birçok sistemi, projeyi tasarlayıp analiz eder, bu sistemlerin sonraki süreçlerde kontrolünü ve işletmelerini gerçekleştirirler. Makine mühendisleri; malzeme esas ana-bilimi, enerji, konstrüksiyon, otomotiv, ısı proses, savunma sanayi ve daha birçok alanda çalışma imkanına sahiptirler.

Makine Mühendisliği Taban Puanları ve Makine Mühendisliği Bölümü Sıralama

 

 Puan Türü                  2019 YKS Kontenjanı                  2018 YKS Kontenjanı      En Küçük Puanı        Başarı Sırası

   (Ücretli)- SAY                         5                                                      5

 (Burslu) –SAY                         9                                                      9                                     421,47078            39 100

 (%50 İndirimli)- SAY            65                                                    60                                    259,51033           256 000

 (%25 İndirimli)- SAY            10                                                    15                                           -                           -

Makine Mühendisliği Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz

Makine Mühendisliği Burs İmkanları

Yeditepe Üniversitesi öğrencileri için birbirinden farklı burs olanakları tanımaktadır. Makine mühendisliği burs sayfasını inceleyerek sizler de burs imkanları konusunda detaylı bilgiler alabilirsiniz. Burs imkanlarını ve bölümlerini inceleyebilmek için buraya tıklayarak ilgili sayfaya hemen ulaşabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesinde Makine Mühendisliği Okumak

Yeditepe Makine Mühendisliği Bölümü; analitik düşünme becerisine sahip, sorunları teşhis eden ve bu noktada çözümler üretebilen, ihtiyaçları karşılayabilecek sistem makinelerini tasarlayabilen ve en etkili yöntemler ile bu makinelerin üretimini gerçekleştirebilen, ürün geliştirme ve Ar-ge takımlarında rahatlıkla yer alabilen mühendis adaylarını yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Bu hedef ile birlikte Yeditepe Üniversitesi, öğrencilere hem bilgisayarlarla hesaplama becerisi ve teorik analiz konusunda hem de üretim ve uygulama birikimi kazanmaları konusunda yardımcı olur. Yeditepe Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerini ekip çalışması, bilgiyi somut ürüne çevirme ve zamanında eksiksiz bir şekilde proje bitirme ve benzeri özellikleri kazanmaları açısından uluslararası ve ulusal çeşitli yarışmalara katılmaya teşvik eder.

Yeditepe Üniversitesi, Makine Mühendisliği'nde okuyan öğrencileri için sınırsız sayıda olanak sağlamakta ve kaynak oluşturmaktadır. Bu noktada Yeditepe Makine Mühendisliği Bölümü, öğrencilerinin çeşitli kategorilerdeki çeşitli yarışmalarda ürettikleri ve kendi tasarladıkları araç ve sistemlerle derece yapmaları noktasında tüm destek ve gayretini sarf eder. Mezunlar daha sonraları iş hayatlarında bu kazandıkları niteliklerin aranan birer özellik olduğunu vurgular. İş hayatlarını devam ettirirken tüm bu kazanımlarının faydalarını fazlasıyla görmektedirler.

Yeditepe Makine mühendisliği öğrencileri; bölümde gerçekleştirilen insan canlı omurgasının bilgisayarlarda modellenmesi, titreşim vasıtasıyla enerji üretimi, canlı kaslar ile hareket yeteneği kazandırılan mini araç gibi araştırma projelerinde ve uygulamalarında yer almalarıyla sektörde önemli bir perspektife sahip olurlar. Mezunlar Makine Mühendisliği Bölümünde öğrenilen, uygulanan bilgilerle otomotiv sanayisinden savunma sanayisine kadar birçok farklı sektörde rahatlıkla rol sahibi olmaktadırlar.

Yeditepe Üniversitesi; öncü kurumlarının sertifikalarının yanı sıra birçok çeşitli alanda, piyasada tecrübe sahibi öğrenciler yetiştirmek için staj olanakları da sağlamaktadır. Teorik bilgilerin yanında hayata dair pratik bilgiler ve tecrübe sahibi olmak makine mühendisliği alanında uzmanlaşma noktasında oldukça önemlidir. Makine Mühendisliği birçok alt dala sahip ve sektörde geniş çevresi olan bir disiplindir. Bu sayede öğrenciler üniversite danışmanlarının da yardımıyla çeşitli sektörlerde yakaladıkları staj imkanları ile çok daha kısa süre içerisinde çok daha kaliteli iş olanaklarına sahip olabilmektedirler.

Hollanda, Avusturya, İspanya ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu birçok yabancı ülke ile gerçekleştirilen öğrenci değişim programları da yine üniversitenin öğrencilerine sunduğu çeşitli olanak ve fırsatların arasında yer almaktadır.

Makine Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Makine mühendisliği mezunları makine tabanlı etkinlik gösteren sayısız şirkette çalışma olanaklarına sahiptir. Makine disiplini en eski mühendislik dallarından biri olmasıyla birçok disiplini de aslında bünyesinde barındırmaktadır. Alınan eğitim, kazanılan formasyon ve nitelikler vasıtasıyla birçok farklı pozisyon ve görevlerde çalışabilmeleri olağandır. Mezunlar; savunma sanayi, otomotiv sanayi, havacılık sanayi, yedek parça sektörü, imalat sanayi, beyaz eşya sanayi, makine ve teçhizat tasarımı, havalandırma ve soğutma sektörü, enerji sektörü ve benzeri saymakla bitirilemeyecek birçok alanda iş imkanlarına rahatlıkla sahip olurlar. Devlet kurumlarının yanında özel sektörde alanında ün yapmış firma, şirket kurum ve kuruluşlarda da Makine Mühendisliği Bölümü mezunları iş bulabilmektedir.

Gelecekte, yeni endüstri alanlarının çoğalmasıyla ve yeni enerji kaynaklarındaki oluşum süreçlerinin yeniliklerinden faydalanıldıkça makine mühendislerine olan talebin artması beklenmektedir. Mezunlar, enerji sektörlerinden küçük çaplı bir ürünün üretildiği sektörlere kadar geniş çalışma olanaklarına sahiptir. Hemen her işletme de en az bir makine mühendisine rastlamak mümkündür.

Mekanik sistemlerin uygulanması ve projelendirilmesi konusunda makine mühendislerine her zaman ihtiyaç olmaktadır. Makine mühendisleri mezunları ayrıca, kendi adlarına da iş yeri açma imkanına sahiptirler.

Her türlü makine, parça ve ürünleri tasarlayan, üretim sürecini yöneten makine mühendislerine günümüz gelişen bilim ve teknolojisiyle ve yeni açılan alanlar ile birlikte ihtiyaç doğal olarak artmaktadır. Dünya üzerinde makine mühendislerinin sahip olduğu katma değer potansiyeli göz ardı edilemez bir şekilde fayda sağlamaktadır. Makine Mühendisliği Bölümü uzay, robotik, dizayn, otomasyon, siber güvenlik, biyoteknoloji, bilgisayar destekli tasarım (CAD) gibi birçok alanı bünyesinde barındırdığı için geleceğin mimarisine etki edecek meslekler arasında da yer edinmiştir.

Yeditepe Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunları günümüzde halen birçok sektörde çalışmakla birlikte, önemli bir kısmı da doktora ve yüksek lisansını sürdürmekte ve aynı anda ileri düzey araştırmalar içerisinde yer alıp etkin görevler üstlenmektedirler.

Vizyon Misyon ve Eğitim Amaçları

Misyonumuz

Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanılan çağdaş yöntemlere hakim, sağlam bir bilgi temeline, analitik düşünme, problemleri teşhis edip çözüm üretme ve uygulama yeteneğine sahip, mesleki etik ve sorumluluk duygusu ile donanmış, çevre, küresel iklim değişikliği, açlık, hak ve özgürlükler gibi insanlığın temel sorunları hakkında bilgi ve sorumluluk sahibi ulusal ve uluslararası düzeyde kabul gören makine mühendisleri mezun etmek; mezunların kişisel gelişimlerini bilgi ve teknoloji kaynaklarına yakın kurumlarda devam ettirebilmelerini sağlamak amacıyla yurt dışı kurumlarla yakın ilişkiler idame ettirmek; güncel ve ileri konularda araştırma ve geliştirme projeleri yürüterek bilgi ve teknoloji üretmek; üniversite bünyesinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yaygınlaşması ve kurumsallaşması için çalışmak; bu faaliyetlerle ülke kalkınmasına katkıda bulunmak.

Vizyonumuz

Ulusal ve uluslararası düzeyde saygın araştırmalar yürüten, lisans ve lisansüstü düzeylerde başarılı öğrencilerin eğitim için başvurduğu, mezunları yurt içi ve yurt dışında sanayi ve araştırma kurumlarında başarılı olan, bilime, teknolojiye, endüstriye ve insanlığa olumlu katkılar üretebilen bir bölüm olmak.

Eğitim Amaçları

  1. Küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarında katma değeri yüksek ürün geliştirilmesine yönelik kapasite geliştirir.
  2. Dünyanın her yerinde, araştırma ve geliştirme merkezlerinde ve üniversitelerde, yüksek lisans ve doktora kapsamında veya daha ileri seviyede araştırmalar yapar.
  3. Farklı sektörlerin ve iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına adapte olabilmeli ve yönetici olarak şirket dönüşüm süreçlerini yönetir.

Program Çıktıları

Program çıktıları, program eğitim amaçlarına ulaşabilmek için gerekli bilgi, beceri ve davranış bileşenlerinin tümünü kapsamalı ve ilgili (MÜDEK,FEDEK,SABAK,EPDAD vb. gibi) Değerlendirme Çıktılarını da içerecek biçimde tanımlanmalıdır. Programlar, program eğitim amaçlarıyla tutarlı olmak koşuluyla, kendilerine özgü ek program çıktıları tanımlayabilirler.     

Program çıktılarımız, 11 adet MÜDEK program çıktısı, bir adet MÜDEK makine mühendisliğine özgü ek çıktı, ve bunlara ek olarak bölüme özel bir çıktı olmak üzere toplam 13 çıktı olarak 2016/11 sayılı BK toplantısında kabul edilmiştir. Erişim ölçümünün kolaylaştırılması amacıyla bu 13 ana çıktı toplam 38 alt çıktıya indirgenmiştir. Bu alt çıktılar şunlardan oluşur:

  • 1a    Matematik konusunda yeterli bilgi birikimi;
  • 1b    Fen bilimleri konusunda yeterli bilgi birikimi;
  • 1c    İlgili mühendislik disiplinine özgü yeterli bilgi birikimi;
  • 1d    Bu alanlardaki kuramsal bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
  • 1e    Bu alanlardaki uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
  • 2a    Karmaşık mühendislik problemlerini saptama-tanımlama becerisi
  • 2b    Karmaşık mühendislik problemlerini formüle etme becerisi
  • 2c    Karmaşık mühendislik problemlerini çözme becerisi
  • 2d    Bu amaçla uygun modelleme ve analiz yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
  • 3a    Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi;
  • 3b    Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
  • 4a    Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme ve seçme becerisi;
  • 4b    Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
  • 5a    Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
  • 5b    Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney yapma ve veri toplama becerisi.
  • 5c    Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
  • 6a    Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;
  • 6b    Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;
  • 6c    Bireysel çalışma becerisi.
  • 7a    Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi;
  • 7b    En az bir yabancı dil bilgisi;
  • 7c    Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama;
  • 7d    Tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme;
  • 7e    Etkin sunum yapabilme;
  • 7f     Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
  • 8a    Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci;
  • 8b    Bilgiye erişebilme; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme; kendini sürekli yenileme becerisi.
  • 9a    Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci;
  • 9b    Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
  • 10a    Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında bilgi.
  • 11a    Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
  • 11b    Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
  • 12a    En az birinde derinlik kazanmak üzere, kimya bilgisi ve matematiğe dayalı fizik bilgisi
  • 12b    Çok değişkenli matematik ve türevsel denklemleri de kapsayacak biçimde, ileri matematik bilgisi;
  • 12c    istatistik konusuna aşinalık;
  • 12d    lineer cebir konusuna aşinalık;
  • 12e    Hem ısıl sistemler hem de mekanik sistemler alanlarında, bu tür sistemlerin tasarım ve gerçekleştirilmesi de dahil olmak üzere, çalışabilme becerisi.
  • 13    Sayısal teknolojiler kullanılarak bulunan çözümleri geçerleme (verification) ve doğrulama (validation) becerisi

Eğitim Amaçlarına Ulaşmak İçin Kullanilan Strateji ve Süreçler

  1. Müfredatı, ders içeriklerini ve derslerin işleniş biçimini ortalama olarak yılda bir kez gözden geçirmek.

  2. Bölümde mühendislik konularını tartışmayı, öğrenmeyi teşvik eden bir ortam yaratmak, sanayiden ve araştırma kurumlarından deneyimli insanlara seminer verdirmek, sanayi gezileri düzenlemek.
  3. Öğrencilerin bilgisayar donanımına erişimlerini sağlamak ve mühendislik yazılımlarını öğrenmeye teşvik etmek.
  4. Öğrencilerin laboratuvar aygıtlarına ve donanımına erişimlerini sağlamak.
  5. Literatür taraması, tasarım ve geliştirme projeleri yapmaya, mekanik sistemlerin basit modellerini imal etmeye teşvik etmek.
  6. Öğrencilere derslerde sunuş yaptırmak.
  7. Ekip çalışmasını teşvik etmek.
  8. Öğrencileri profesyonel meslek derneklerinin öğrenci kollarında etkinlik göstermeye teşvik etmek.
  9. Öğrencilere danışmanlık yapmak ve çeşitli konularda konuşmak, onların kendilerini Bölüm’ün önemli bir parçası olarak hissetmelerini sağlamak.

Makine Mühendisliği Dersleri

Makine Mühendisliği Ders Programı sayfasını inceleyerek dersler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Buradan ilgili sayfaya ulaşabilir ve inceleyebilirsiniz.

Öğrenci Değişim Programları

Genel not ortalaması (CGPA) 2.20 ve üzerinde olan, Yeditepe Üniversitesi’nde en az bir akademik dönemi tamamlamış ve döndüğünde de mezun olabilmek için en az bir dönem daha Yeditepe Üniversitesi’ne devam edecek olan öğrencilerimiz Erasmus veya değişim programları ile eğitimlerine bir dönem yurt dışında devam etmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Erasmus anlaşmaları bölümler arası yapılan bir anlaşmadır. Değişim anlaşmaları ise üniversite genelinde yapılır ve Uluslarası Ofis tarafından duyurulan kotalarla sınırlıdır. Anlaşmamız olan okullarla ilgili bölüm Erasmus/exchange koordinatöründen bilgi alabilirsiniz. Her dönem için başvuru tarihleri Uluslararası Ofis tarafından duyurulur ve bölümümüzde de ilan edilir. Başvuru yapacak öğrencilerin Yeditepe uzantılı e-mail adresi almaları zorunludur. Başvurular “online” yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayınız. Başvuru yaptıktan sonra, sistemde oluşturduğunuz formun çıktısını, bir fotoğraf, kimlik fotokopisi ve not çizelgeniz (transcript) ile birlikte, bölümün Erasmus/exchange koordinatörüne teslim etmeniz gerekmektedir.

Başvurunuzdan kısa bir süre sonra dil sınavına girmeniz gerekmektedir. Sınav tarihi Uluslarası Ofis tarafından duyurulur, takip etmeniz gerekir. Dil sınavından en az 60 puan alan öğrenciler, bölüm Erasmus/exchange koordinatörünün belirlediği bir tarihte sözlü sınava alınırlar. Başarı puanınıza ve gitmek istediğiniz okul ile ilgili kontenjana göre durumunuz belirlenir. Bunu takiben doldurmanız gereken tüm formlara ve yapmanız gereken işlemlere yine Uluslararası Ofis’in sayfasından ulaşabilirsiniz.

Herhangi bir değişim programı ile bir dönem yurt dışına giden öğrencinin üniversitesindeki mali durumu aynen devam eder. Erasmus ile giden öğrencilere ayrıca hibe adı altında bir miktar maddi destek sağlanır. Bunun tutarı Uluslarası Ofis tarafından duyurulur. İsteyen öğrenciler maddi destekten feragat edebilir.

Sağ tarafta bölümümüzün 2019-2021 yılları için Erasmus anlaşması yapmış olduğu üniversiteler listelenmiştir. Yeni anlaşmalar için zaman zaman girişimler yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin talepleri ve girişimleri ile de yeni anlaşmalar yapılabilmektedir.

List of Active ERASMUS Partner Universities

  • Windesheim University Of Applied Sciences / Christelijke Hogeschool Windesheim (2021)
    Zwolle, Netherlands
  • Université de Technologie de Belfort-Montbeliard (2021)
    Belfort, France
  • Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hof (2021)
    Hof, Germany
  • Hochschule Koblenz University of Applied Sciences (2021)
    Koblenz, Germany

Bologna Süreci

Bologna Süreci

Bologna Bilgi Paketi – ME – 2018 (PDF)

Bologna Bilgi Paketi – ME – 2017 (PDF)

Lisansüstü Program Bilgi Paketi – ME – 2017 – Türkçe (PDF)

Graduate Program Course Pack – ME – 2017 – English (PDF)

 

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ

Amaç:
Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanılan çağdaş yöntemlere hakim, sağlam bir bilgi temeline, analitik düşünme, problemleri teşhis edip çözüm üretme ve uygulama yeteneğine sahip, mesleki etik ve sorumluluk duygusu ile donanmış, çevre, küresel iklim değişikliği, açlık, hak ve özgürlükler gibi insanlığın temel sorunları hakkında bilgi ve sorumluluk sahibi ulusal ve uluslararası düzeyde kabul gören makine mühendisleri mezun etmek; mezunların kişisel gelişimlerini bilgi ve teknoloji kaynaklarına yakın kurumlarda devam ettirebilmelerini sağlamak amacıyla yurtdışı kurumlarla yakın ilişkiler idame ettirmek; güncel ve ileri konularda araştırma ve geliştirme projeleri yürüterek bilgi ve teknoloji üretmek; üniversite bünyesinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yaygınlaşması ve kurumsallaşması için çalışmak; bu faaliyetlerle ülke kalkınmasına katkıda bulunmak.

Hedef:
Ulusal ve uluslararası düzeyde saygın, lisans ve lisansüstü mezunları sanayide ve araştırma kurumlarında aranan, yurtiçi ve yurtdışı sanayi ve araştırma kurumlarıyla yakın işbirliği içinde araştırma ve geliştirme projeleri yürüten, bilgi üretip yayın yapan ve teknolojik ürün geliştiren bir bölüm olmak.

PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (PROGRAM YETERLİLİKLERİ)
Kuramsal, Olgusal Bilgiler

  • Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi.

Bilişsel, Uygulamalı Beceriler

  • Kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi.
  • Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; problem çözümünde uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
  • Karmasık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve kosullar altında, belirli gereksinimleri karsılayacak sekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
  • Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları gelistirme, seçme ve kullanma becerisi, bilisim teknolojilerini etkin bir sekilde kullanma becerisi.
  • Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
  • Sayısal teknolojiler kullanılarak bulunan çözümleri geçerleme (verification) ve doğrulama (validation) becerisi.

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalısabilme becerisi.
  • Bireysel çalısma becerisi.

Öğrenme Yetkinliği

  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletisim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilinci.
  • Proje yönetimi ile risk yönetimi ve degisiklik yönetimi gibi is hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girisimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık.
  • Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda saglık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çagın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Alana Özgü Yetkinlik

  • Tasarım ve gerçeklestirilmesi de dahil olmak üzere hem ısıl sistemler hem de mekanik sistemler alanlarında çalısabilme becerisi.

Alınacak Derece:
Bu bölüm, yüksek öğretimde Makine Mühendisliği alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Makine Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur.

Kabul Koşulları:
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin başvurusu dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu’nda mevcuttur.
Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile koşulları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler program dahilinde ders alabilirler. İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Dersi alan öğrencinin dersin önkoşulu olan dersleri ya da bunların eşdeğerlerini almış olması gerekmektedir. Program müfredatındaki tüm dersler İngilizce olarak yürütülmektedir.

Mezunların İstihdam Olanakları ve Üst Kademeye Geçiş:
Mezunlarımız, Ar-Ge, üretim, işletme gibi pozisyonlarda çalışmaktadırlar. Aynı zamanda, lisans derecesini takiben lisansüstü çalışmalarına devam ederek Makine Mühendisliği ve benzer alanlarda yüksek lisans ve doktora derecesi alan birçok öğrencimiz mevcuttur.

Mezuniyet Koşulları:
Programdan mezun olabilmek için öğrencinin 42 zorunlu, 1 serbest seçmeli ve 5 teknik seçmeli ders olmak üzere toplam 48 ders tamamlayarak 149 kredi ve 240 ECTS elde etmesi ve 2.00 ve üzeri genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir. Müfredatta yer alan derslerin listesi aşağıdaki tabloda verilmektedir. Bu derslerden ME492 kodlu bitirme projesi, öğrenciye program boyunca öğrendiği bilgileri bir mühendislik projesine uygulama olanağı sağlar. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin bölüm tarafından onaylanan bir kuruluşta 20 iş günlük zorunlu stajını başarı ile tamamlaması gerekmektedir. Bu zorunlu staj da tabloda ME400 kodu altında listelenmiştir.

Önkoşul Ağacı

prereq-july2019.png

Çift Anadal ve Yandal Olanakları

Öğrenciler, yan dal ve ÇAP programları ile başka bir programda da eğitim görebilmektedir. Çift ana dal programlarında Makine Mühendisliği bölümünün belirlediği çeşitli bölümlerden de mezun olabilmeniz, iki diplomaya sahip olmanız mümkün. YAP ise çeşitli şartlar sağlandığında aldığınız,başarılı olduğunuz derslerin yanında, “Yan dal sertifikası” alabileceğiniz bir programdır. İki program da öğrencilerin daha gelişmiş bireyler olabilmeleri açısından önem arz etmektedir. Çift ana dal ve yan dal imkanları ile özgün bakış açısı sahibi öğrenciler, bilgi birikimlerini ileri yıllara da taşımaktadır. Daha detaylı bilgi için bu linke tıklayabilirsiniz.

Çift Anadal / Yandal

Yandal

  1. Yeditepe Üniversitesi’nin diğer bölümlerinden, Bilgisayar Mühendisliği’nde yandal yapmak isteyen adaylar, kendi anadallarında olmayan en az 7 dersi almak zorundadırlar. Bilgisayar Mühendisliği’nde yandal için gerekli olan dersler aşağıda belirtilmiştir.

  2. Bilgisayar Mühendisliği yandal derecesi için en az 23 kredilik ders almak gerekir.

  3. CSE 114 dersi yandaldaki birçok ders için önkoşuldur. Yandal öğrencileri için ES 112 Algoritmalar ve Programlama (4 kredi) dersi CSE 114 dersine denk kabul edilmektedir. Eğer öğrenci ES 112 dersini daha önce almamışsa, başlamadan önce mutlaka bu dersi almak zorundadır.

  4. Eğer yandal öğrencisi, yandal programında bulunan bir dersi ya da eşdeğerini daha önce almış ise veya kendi anadalının zorunlu dersi ise, o dersin yerine başka bir CSE kodlu ders almak zorundadır.

  5. Her yandal öğrencisinin Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden bir danışmanı olacaktır.

 

Yandal Dersleri
KOD Ders Adı Kredi ETSC Ön Koşul
CSE 211 Veri Yapıları 4 6 CSE 114
CSE 221 Mantık Tasarımı İlkeleri 4 6  
CSE 232 Sistem Programlama 3 6 CSE 114
CSE 323 Bilgisayar Organizasyonu 3 6 CSE 211, CSE 232
CSE 341 Dosya Organizasyonu 3 5 CSE 211
CSE 344 Yazılım Mühendisliği 3 6 CSE 211
CSE 351 Programlama Dilleri 3 7 CSE 114

 

Çift Anadal

Çift anadal programı, bir lisans programına devam eden öğrencilerin, belirli koşulları yerine getirerek ikinci bir lisans diploması almalarına imkan sağlar. Çift anadal programına devam eden öğrenciler, her iki anadalın mezuniyet için gerekli toplam kredisini tamamlar, ve bu programların diğer gereklerini yerine getirirler. Çift anadal programları her bölüm için ayrı ayrı belirlenmiştir. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün çift anadal programı olan bölümler aşağidaki listede verilmiştir.

  • Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği

  • Genetik ve Biyomühendislik

  • Biyomedikal Mühendisliği

  • Kimya Mühendisliği

  • İnşaat Mühendisliği

  • Gıda Mühendisliği

  • Matematik

Yandal – Çift Anadal Koordinatörü

Esin Onbaşıoğlu
Ofis: A-405
Telefon: +90 216 578 04 22
Email: esin [at] cse.yeditepe.edu.tr

Staj

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI (1.1.2020 tarihi itibariyle geçerlidir.)

I- ATELYE STAJI

Mekanik atelye stajı, birinci sınıfı bitiren Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerine verilmektedir. Staja katılabilmek için yeterlilik koşulu ME 182 Mühendislik Çizimi ve Katı Modelleme dersinden geçer not almış olmaktır. Staj aşağıdaki üç bölümden oluşmaktadır:

  • Ölçme ve kontrol aletlerinin kullanımı
  • El Aletlerinin kullanımı
  • Tezgahların kullanımı

Açıklamalar

Stajın süresi üç gündür. Öğrenciler üçerlik gruplar halinde atölyede bulunacaklardır. Staj dönemleri, öğrenime ara verilen yaz ve kış tatillerinde olacaktır. Staja başvurmak isteyen öğrenciler, öncelikle bölüm sekreterlüğüne isim yazdıracakladır. Öğrenciler bölüm web sitesinde bulunan ATELYE STAJI FORMU‘nu (FORM 403) da doldurarak, danışmanlarına imzalatacaklardır. Staj başlangıcında bu formu Atölye Şefi’ne gösterecekler, stajın bitmesini takiben de, formda gerekli olan kısımları doldurarak yine Atölye Şefi’ne teslim edeceklerdir. Staj süresince öğrenci tarafından kullanılacak olan bazı aletlerin, staja başlamadan önce öğrenci tarafından temin edilmesi gereklidir. Bunlar:

  • Atölye önlüğü
  • 1/20 lik (0.05 mm hassasiyetli) kumpas (çok kaliteli olması gerekli değildir)
  • Tesviyeci Eğesi. 25 cm boyunda (10 parmak)

Atelye stajı programını görmek için tıklayınız.

II- YAZ STAJI

Buradan staj defterine ulaşabilirsiniz.

II.A İşletme ve Organizasyon: İşletmenin tanıtımı, Türkiye ekonomisindeki yeri, yönetim planı, personel durumu, maliyet analizi, fabrika yerleşim planı, ambarlama, pazarlama ve satın alma ve varsa AR-GE departmanlarında yapılır.

Bu staj ürün (MKE, PETKİM, vb.) ve/veya hizmet (TEK, PTT, vb.) üreten işletmelerde yapılabileceği gibi ısıtma, soğutma ve havalandırma projelerini yapan işletmelerde de (Bayındırlık, İller Bankası, Belediyeler, vb ) yapılabilir. Staj içerik olarak minimum aşağıdaki konuları kapsamalıdır:

FABRİKA VEYA İŞLETME İLE İLGİLİ BİLGİLER  

a)- Fabrikanın veya işletmenin genel tanıtımı (ad, adres, faaliyet alanları, üretim yelpazesi, çalışan sayısı, çalışma saatleri, vardiya durumu, vb. )
b)- Yerleşim planı (tüm işletmeler)
c)- Yönetim planı (organizasyon şeması)
d)- Çalışanlar, görevleri (idari ve teknik) ve tanımları
e)- Muhasebe ve finansman bilgileri (İşletme bütçesinin hazırlanması, ürünlerinin maliyet ve satış fiyatlarının belirlenmesi vs.)
f)- Firmanın veya işletmenin kalite politikası ve kalite yönetimi
g)- Firmanın veya işletmenin çevre politikası ve geri dönüşümlü malzeme kullanımı
h)- Pazarlama faaliyetleri
i)- İş güvenliği ve işçi-işveren ilişkiler
j)- Personel ve sosyal ilişkiler:

  • Eleman alımı ve yetiştirilmesi
  • İş değerleme ve ücret politikaları
  • Sosyal İlişkiler: Yemek, lokal, spor tesisleri, servis, kreş ve benzeri faaliyetlerin kapsamı ve amaçları.
  1. B İmalat ve Montaj:Tesiste kullanılan talaşlı, talaşsız imalat yöntemlerinin incelenip öğrenilmesi, mamul üretim tekniklerinin takip edilerek pratik yapılması, yarı mamul, mamul montaj, kalite control işlemeleri ve gerçekleştirilmesi.

TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ

Talaşlı imalat yöntemlerinde hammaddeye, talaş denilen malzeme kaldırılarak şekil verilir. Tornalama, Frezeleme, Planya-Vargelleme, Delme ve Taşlama olmak üzere easas olarak 5 talaş kaldırma yöntemi vardır. Bunlara ilaveten Honlama, İnce Honlama ve Lepleme gibi yüzey kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla kullanılan çok ince talaş kaldırma işlemleri de bulunmaktadır.
TORNALAMA: Tornalama işleminde, parça dönme şeklinde kesme hareketini ve takım ilerleme hareketini yapar. Tornalama ile dönel yani silindirik (iç ve dış), konik parçalar, bunların alın yüzeyleri işlenir ve vida açılır. Staj kapsamı: Torna tezgahının tanınması, çalıştırılması, bakım ve güvenlik tedbirleri, işlerin tezgaha bağlanması, torna kalemleri, tornada kesme hızı, tornada alın, yüzey, delik ve vida çekme işlemleri vb. tüm tornalama işlemleri ve imalat resimlerinin çizimleri, ve torna tezgahı çeşitlerinin tanınması.
FREZELEME: Takım dönme şeklinde kesme ve parça ilerleme hareketini yapar. Frezeleme ile düz, eğik herhangi bir düzlemsel yüzey, kanal, T kanalı, vida, dişli çark ve diğer profilli elemanlar işlenir. Staj kapsamı: Freze tezgahının tanınması, çalıştırılması, bakım ve güvenlik tedbirleri, işlerin tezgaha bağlanması, freze çakılarının çeşitleri ve tezgaha bağlanması, freze kesme hızı, ilerleme miktarı ve soğutma, frezede bölme, freze tezgahı kanal açma uygulamaları, dişli ve çakıların frezelenmesi ve benzeri tüm frezeleme işlemleri ve freze tezgahı çeşitlerinin tanınması.
PLANYALAMA-VARGELLEME: Planyalama-vargellemede kesme hareketi doğrusaldır, vargellemede bu hareket takım, planyalamada ise parça tarafından yapılmaktadır. Planyalama-vargelleme ile düz yüzeyler, kanallar, dişli çarklar ve diğer profilli elemanlar işlenir. Staj kapsamı: Planya ve Vargel tezgahlarının çalışma ilkeleri, kalemlerin tanımı, bu tezgahlarda iş emniyeti, işlerin tezgaha bağlanması, kesme hızı ve kurs sayısının hesaplanması, vargelde kanal açma ve çeşitli yüzeylerin işlenmesi.
TAŞLAMA: Taşlamada kesme hareketi takım ve ilerleme hareketi parça tarafından yapılır. Taşlama diğer işlemlerden sonra yapılan ve daha çok parçaların boyut, şekil ve yüzey kalitesine yönelik bir işlemdir. Taşlama ile silindirik (iç ve dış), konik, düz ve eğik düzlemsel yüzeyler, vida, dişli çarklar ve diğer profilli elemanlar işlenir. Staj kapsamı: Taşlama taşı, taşlama tezgahlarında güvenli çalışma kuralları, zımpara taşlarının bağlanması, bilenmesi ve dengelenmesi, taşlama tezgahlarının tanınması, bakım işleri ve bileme makinelarının çalışma kuralları, ve basit taşlama uygulamalarının yapılması.
DELME: Parça sabit olup takım hem dönme şeklinde kesme hem de ilerleme hareketini yapar. Delme ile silindirik ve konik deliklerin işlemleri yapılır.Staj kapsamı: Delik tezgahları, tezgahlarıın yaptığı işler, çalışma esasları ve özellikleri, ve ilgili uygulamalar.

Yukarıda belirtilen 5 temel talaş kaldırma yöntemini kullanan makinelere ilaveten aşağıda kısaca belirtilen El Tesviyeciliği ve Diğer Tezgahlar ile ilgili  çalışmalar da bu staj kapsamında yapılabilir.
EL TESVİYECİLİĞİ: Staj kapsamı: Tesviyeci el takımları ve ölçüm aletlerinin tanıtımı ve kullanılması, eğeleme, markalama, kesme ve delme işlemlerinin yapılması ve klavuz kullanma uygulamaları.
DİĞER TEZGAHLAR: İşletmede varolan ve fakat yukarıda açıklanmamış olan tezgahlara ilişkin çalışmalar bu stajın kapsamına girmektedir. Staj kapsamı: Nümerik Kontrollu Tezgahlar (NC), Bilgisayar Destekli Nümerik Kontrollü Tezgahlar (CNC) ve Bilgisayarla Direkt Kontrol Edilen Tezgahlar (DNC) vs. hakkında bilgi sahibi olmak ve bu tezgahlarda çalışmalar yapmak.

TALAŞSIZ İMALAT YÖNTEMLERİ

Talaşsız imalat yöntemlerinde hammaddeye malzeme kaldırmadan şekil verilir. Talaşsız imalat yöntemleri; esas olarak Döküm, Plastik-Şekil Değiştirme ve Bağlama (kaynak, lehim, yapıştırma, perçinleme) yoluyla ürünü meydana getirme gibi yöntemleri içermektedir.
DÖKÜM :  Döküm, parçalara, sıvı veya viskoz durumunda bulunan malzemeyi hazırlanmış veya içinde parçanın şeklini temsil eden bir boşluk bulunan bir kalıba dökerek ve katılaştırmaya bırakarak şekil verme işlemidir. Dökümcülük, Döküm Kalıpçılığı ve Maden Ergitme Tekniği olarak iki grup altında toplanabilir. Staj kapsamı: genel döküm bilgileri, dökümcülükte kullanılan ocaklar, kapasite ve verimleri, dökümcülük alet ve gereçleri (kalıp, maça, model, kalıp kumu ve kullanılan bağlayıcılar vs.), kalıplama yöntemleri, kalıba ergiyik metalin dökülmesi, döküm sonrası işlemlerin değerlendirilmesi ve imalat resimlerinin çizilmesi, döküm çeşitleri (pik döküm, çelik döküm, alaşımlı döküm), ve döküm işleminde dikkat edilecek hususlar.
PLASTİK ŞEKİL VERME:   Plastik şekil vermede hammaddeye belirli bir baskı yaparak istenilen şekil verilir. Burada baskı ile malzeme kalıcı şekil değiştirme durumuna getirilir ve bu durumda verilen şekil kalıcı olur. İşlem soğuk ve sıcak olarak yapılır. Plastik şekil verme Dövme, Haddeleme, ve Saç İşleme gibi işlemleri içermektedir.

  • Dövme: Dövmede belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılan hammaddeye darbe veya sürekli şekilde basınç uygulayarak şekil verilir. Staj kapsamı: Dövme çeşitleri, açık dövme, kapalı dövme, dövme alet ve malzemeleri,  pres ve kalıp işleri, preslerin çeşitleri, çalıştırılması, bakım ve emniyet tedbirleri,  preste kıvırma, bükme, kesme ve delme kalıplarına ait teknoloji ve uygulamalar, kalıp çeşitlerinin tanıtılması, kalıp teknolojisi ve kalıp malzemeleri.
  •  Haddeleme:   Haddeleme, hammaddeyi kendi eksenleri etrafında dönen iki rulonun arasından geçirerek şekil verme işlemidir. İşlem sıcak veya soğuk olarak yapılabilir. Staj kapsamı: Haddeleme çeşitleri, merdane çeşitleri, tel çekme ve boru haddeleme işlemleri,  haddeleme uygulamaları.
  • Saç İşleme:  Saç ve bandlara; kesme, bükme, derin çekme, sıvama, şişirme gibi işlemlerle şekil verme işlemlerini kapsamaktadır.   Staj kapsamı: Saçlarda ayırma ve delik delme (zımbalama) işlemleri, zımba çeşitleri, kesme kalıbları, bükme çeşitleri, derin çekme işlemleri, sıvama işlemleri, sıvama çubukları veya ruloları, sıvama mastarları, şişirme ve uzatma işlemleri, ekstrüzyon ve soğuk basma işlemleri.

BAĞLAMA: Bağlama yöntemiyle parçalar, başka yöntemlerle imal edilip daha sonra birbirleriyle birleştirilerek bütün haline getirilirler. Bağlama yöntemleri; kaynak, perçin, lehim ve yapıştırma gibi yöntemlerden oluşmaktadır.        Kaynak: Kaynak ısı yoluyla ve ek bir malzeme ilave ederek veya etmeyerek parçaları birbirine bağlama yöntemidir. Staj kapsamı: Kaynak tekniği ve teknolojik bilgileri, kaynak takım ve avadanlıklarının tanınması ve kullanılması, oksijen ve punta kaynakları uygulamaları, elektrik ark kaynağı ve uygulamaları, diğer kaynak teknikleri ve uygulamaları (tozaltı ve gaz altı kaynakları).

  1. C Proje ve AR-GE:Staj yapılan işletmenin proje ve varsa AR-GE departmanlarında aktif olarak çalışmalara katılmak.
  2. D Üretim:Üretim bölümünde yapılacak çalışmalar. Öncelikle yapılan ana üretimin akış şeması, üretim yöntemi ve teknikleri incelenecek. Üretimde kullanılan ana ve yardımcı makinelar ve cihazlar incelenecek ,varsa mamul montaj konularında çalışmalar yapılacak, kalite kontroll bakım tekniği işlemleri incelecek.

ÜRETİMLE İLGİLİ BİLGİLER 

a)- Üretim yapılan bölümlerin tanıtımı
b)- Üretim yapılan her bölümdeki makinelerin tanıtımı
c)- Bu makinelerde yapılan işlemlerin belirtilmesi
d)- İşletme içindeki iş akışının incelenmesi
e)- Ön değerlendirme ve tasarım
f)- Üretim planlama
g)- Planlanan siparişlerin ve iş emirlerinin ilgili birimlere gönderilmesi
h)- Hammadde ve yarımamülleri satın alma ve ambarlama
i)- Üretim planlamadan gelen işlerin tezgahlara dağıtımı
j)- Üretimin planlara uygun gidip gitmediğinin kontrolu
k)- Üretim kalite kontrolu, ambalajlama ve ambarlama
l)- Üretim verimliliğini artırma çabaları
m)- Bakım ve onarım sistemleri