Ana içeriğe atla

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü

 

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Hakkında
 

Biyomedikal mühendisliği, ileri kantitatif ve analitik teknikler kullanarak sağlıkla ilgili sorunları çözmek için temel mühendislik ilkelerini ve yöntemlerini uygulayan, disiplinlerarası bir mühendislik alanıdır. Bu çalışmanın temel amacı, insanların daha uzun, daha kaliteli ve sağlıklı yaşamlarını sürdürmek için mühendislik yöntemlerini kullanmaktır.

Yeditepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü 2004 yılında kurulmuştur. İlk öğrenci 2008'den mezun olmuştur. Halen, beş tam zamanlı öğretim üyesi ve iki yüz elliden fazla lisans öğrencisi bulunmaktadır.

Fakülte araştırmalarının ana alanları diş ve tıbbi uygulamalar için yeni biyomalzemelerin üretimi, fotobiyoloji, fotokimya, yeni tıbbi görüntüleme tekniklerinin geliştirilmesi ve elektronik implantlar gibi yeni tıbbi alet ve cihazların tasarımıdır.

Bölüm, Biyomedikal Elektronik, Biyomedikal Aletler, Biyomalzemeler (X-ışını Kırınımı), Tıbbi Görüntüleme, Mikroişlemci ve Mikrodenetleyici ve Optik Spektroskopi laboratuarlarını içeren birçok yüksek kaliteli laboratuvar tesisine sahiptir.

Lisans müfredatı, temel bilimler, mühendislik bilimleri, biyoloji, fizyoloji, mühendislik tasarım ve yönetimi, sosyal ve ekonomik bilimler ile Türk dili ve tarihi derslerinden oluşur. Tüm kurslar İngilizce olarak verilmektedir.

Birinci sınıf yılı matematik, fizik, kimya, biyoloji, bilimsel hesaplama, mühendislik tasarımı ve biyomedikal mühendisliğine giriş için bir temel oluşturmak için sınıflardan oluşur. İkinci yıl, biyolojik ve tıbbi fizik, biyomekanik, fizyoloji, elektrik devreleri, elektromanyetik alanlar ve dalgalar ve biyomalzemeler derslerini içerir. Junior yıl müfredatı biyomedikal elektronik ve enstrümantasyon, sensörler ve transdüserler ve sinyal ve sistemler üzerine dersler sunmaktadır. Son sınıf müfredatı, mikroişlemciler ve mikrodenetleyiciler, tıbbi görüntüleme ve altı teknik seçmeli dersten oluşmaktadır.

Teknik seçmeli dersler, öğrencileri sert doku onarımı için ortopedik çimentolar, biyomedikal ve diş greft malzemeleri, analitik akıl yürütme ve modelleme için biyometri, ağrı yönetimi teknikleri, biyomedikal mühendisliğinde uzman sistemler, manyetik rezonans dahil olmak üzere biyomedikal mühendisliğinin birkaç uzmanlık alanında eğitmek için tasarlanmıştır. görüntüleme (MRI), manyetik rezonans spektroskopik görüntüleme (MRSI) ve tıbbi görüntü işleme ve hesaplama.

Kursların çoğu, öğrencilerin kursta öğretilen araçlar, teknolojiler, ilkeler veya tekniklerle ilgili uygulamalı eğitim aldıkları bir laboratuvar bileşenini içerir.

Son sınıf öğrencilerinin, fakülte ile yakın çalıştıkları bir mühendislik projesini tamamlamaları ve konferans işlemleri, yayınlar ve patentler üretebilecek araştırmalar yürütmeleri beklenmektedir.

Stajlar sayesinde, öğrenciler prestijli özel şirketler, hastaneler, tıp merkezleri veya araştırma merkezlerinde çalışma fırsatı bulurlar.

Öğrencilerin ERASMUS programı gibi uluslararası öğrenci değişim programlarına katılmaları teşvik edilir.

Anabilim Dalı tarafından Yeditepe Üniversitesi'ndeki diğer mühendislik bölümleriyle bağlantılı olarak iki büyük ve küçük programlar da sunulmaktadır.

Mezunlar, sanayide işgücüne tıbbi ürün şirketleri veya sağlık merkezleri ve hastaneleriyle girmek veya lisansüstü okulda ileri eğitim görmeye hazırlar.

* Yüksek Lisans Biyomedikal Mühendisliği programı (tezli) öğrenci almaya başladı. Daha fazla bilgi için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Biyomedikal Mühendisliği, mühendisliğin beraberinde getirdiği prensipleri biyoloji ve tıp alanlarında başarılı bir şekilde uygulayarak tıbbi sorun ve problemlere mühendis bakış açılı çözümler üreten , tıp bilimleri ile mühendislikle arasında iletişimi sağlayan bir köprü vazifesi gören disiplinler arası bölümdür. Bu noktada, bu iletişimi başarıyla sağlayacak, tıp ile mühendislik organizasyonlarında iş birliği sağlayabilecek alanında yetkin mühendislere ihtiyaç vardır. Biyomedikal Mühendisliği bölümü sağlık çevresinde tedavi ve teşhis amaçlı kullanılan tıbbi cihazların, malzemelerin, sistemlerin ve aletlerin üretimini, tasarımını, bakım ve onarımını rahatlıkla yapabilen, mühendislik alanındaki sorunları doğru ve etkili bir şekilde çözebilen alanında yetkin ve profesyonel biyomedikal mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Mühendislik Fakültesine bağlı olan Biyomedikal Mühendisliğini tercih etmek için üniversite sınavının sayısal puanı kullanılmaktadır. Biyomedikal mühendisliği alanında iyi bir eğitim ile bir çok alanda çalışabilmek mümkündür. Mezunlar; medikal ve ilaç endüstrisinde, çeşitli hastanelerde, çevre muhafazası ile ilgili kuruluşlarda, tedavi ve genetik tanı kuruluşlarında, Hıfz-ı Sıhıha Enstitüsü ile Türk Standartlar Enstitüsü çerçevesinde kolaylıkla çalışma olanağı bulabilmektedirler. Günümüzde hızlı gelişim gösteren teknoloji ile birlikte Biyomedikal Mühendisliğinin geleceği parlaktır. İş olanaklarının gün geçtikçe, tıp ve mühendislikteki gelişimlerle birlikte artacağı da öngörülmektedir.

Biyomedikal Mühendisliği alanı birçok alanı kaplar. Uzman oldukları alan mühendislik ve biyoloji olmasına karşı, röntgen makineleri ve benzeri cihazları tasarlamak için çeşitli bilgisayar yazılımları tasarlayabilir, yeni ve farklı ilaç terapileri geliştirebilmek için biyoloji ve kimya alanlarındaki bilgilerini kullanır; kalbin veya beynin oluşturduğu sinyalleri somut verilere dökmek için istatistik ve matematik verilerinden faydalanır. Biyomedikal Mühendisi olabilmek için üniversitelerin "Biyomedikal Mühendisliği" bölümlerinden lisans derecesine sahip bir şekilde mezun olma şartı aranmaktadır

Puan Türü                2019 YKS Kontenjanı                  2018 YKS Kontenjanı      En Küçük Puanı        Başarı Sırası

 (Burslu) SAY                            8                                                            4                                420,33752              39 800

(%50 İndirimli) SAY               22 40                                                       -                                   -                               -                   

Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Bölümü 2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi başarılı öğrencilerine çeşitli burs olanakları tanımaktadır. Biyomedikal Mühendisliği Burs olanakları Sayfasını inceleyerek burs imkanları hakkında detaylı malumat elde edebilirsiniz. Buraya tıklayarak ilgili sayfaya erişebilir, üniversite bölümleri ve burs imkanlarını görebilirsiniz.

Biyomedikal Mühendisliği; ileri seviyede analitik ve kantitatif teknikleri kullanarak tıbbi alandaki problemleri çözmek için mühendisliğin temelindeki yöntem ve esasları kullanarak sonuca varan disiplinler arası bir mühendislik dalı olarak tanımlanabilir. Yeditepe Biyomedikal Mühendisliği Türkiye'nin biyomedikal alandaki ilk üniversitelerinden biri olma özelliğini taşıyarak 2004 yılında kurulmuştur. Bölümden ilk öğrenciler 2008 yılında mezun olmuşlardır. Dinamik, konusuna hakim, alanında uzman, birçok projede görev almış, yurt dışı deneyimine sahip beş tam zamanlı öğretim üyesi ve tüm akademik personeliyle beraber yürütülen Biyomedikal Mühendisliği Programı temelde tıp ve biyoloji alanlarında sorunların çözümlerinde yararlanılan mühendislik esas ve ilkelerinin öğretimini kapsamaktadır. Öğrenciler Yeditepe içerisinde Türkiye'de az bulunan hastane imkanlarına sahip olabilmektedir. Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümünde bulunan biyomalzemeler, optik spestroskopi, biyomedikal enstrümantasyon, biyomedikal elektroniği ve tıbbi görüntüleme laboratuvarı ile öğrenciler çeşitli araştırma faaliyetlerinde kolaylıkla bulunabilmektedirler. Lisans müfredatı; mühendislik tasarım ve yönetimi, mühendislik bilimleri, fizyoloji, biyoloji, ekonomik ve sosyal bilimler, temel bilimler ile Türk dili ve Türk tarihi derslerinden oluşur. Tüm dersler İngilizce verilmektedir.

Yeditepe Üniversitesi çeşitli sertifikaların yanında tecrübe sahibi olmayı arzu eden öğrencilere staj imkanı da oluşturmaktadır. Derste öğrenilen teorik bilgilerin pratiğe dökülmesi uzmanlaşma alanında oldukça önem arz etmektedir. Çeşitli sektörlerde kazanılan staj tecrübeleriyle birlikte mezunlar; hastanelerde, sağlık merkezlerinde, tıbbi ürün şirketleri ve daha birçok benzer kuruluşlarda kısa bir sürede iş imkanına sahip olurlar.

Biyomedikal Mühendisliği alanından mezun olan bireylere "Biyomedikal Mühendisi" adı verilir. Biyomedikal mühendisleri tıp ve mühendislik tabanlı çok sayıda alanda iş olanaklarına sahiptirler. Biyomedikal mühendisleri aldıkları eğitim çerçevesinde; diyaliz makinesi tasarımı ve imalatı, yapay organlar, kalp pilleri, sağlık ortamlarındaki bilgisayar ve elektronik sistemlerin kurulması, anjiyo, röntgen cihazları, diyaliz makineleri imalatı, kan analizi sensörleri ve bu sistemlere benzer tıbbi görüntü cihazlarının tasarlanması ve üretilmesi gibi işleri yürütür.

Sahip oldukları kıdem ve çalıştıkları alanlara göre Biyomedikal mühendislerinin görevleri de farklılık gösterir. Mezunlar; ürünün tasarım ve ekonomiklik fizibilitesini gerçekleştirebilir, satın alma, kalite, pazarlama, üretim departmanlarıyla iş birliği içerisinde sorunları çözebilir, tıbbi cihazların testini ve bakımlarını gerçekleştirebilir ve bu alanlarda eğitimler verebilirler.

Hem özel sektörde hem de devlet kuruluşlarında iş olanakları mevcuttur. Bölüm mezunları isterlerse; medikal fizik, doku mühendisliği, biyoinformatik, biyomedikal malzeme alanlarında lisansüstü öğretimlerine devam ederek alanlarında uzmanlaşabilirler.

Yeditepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği mezunları devlet ve özel hastanelerde, medikal imalat ve tasarım sanayisinde, klinik cihazların üretim alanlarında faaliyet gösteren firmaların teknik servis, satış, projelendirme, kalite ve Ar-Ge bölümlerinde çalışabilmektedirler. Bu alanda uzman arayışı ilerleyen teknoloji ile beraber her geçen gün artmaktadır.

Misyonumuz

Yeditepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü olarak misyonumuz; gençleri bağımsız ve çok boyutlu düşünebilen, taklitçilikten uzak,, mesleğin gerektirdiği etiklere ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip, kendilerine güvenen hayat boyu öğrenmeyi, beraber çalışmayı benimsemiş, Atatürk ilkelerine ve Atatürk inkılaplarına son derece sadık kalan bireyler olarak yetiştirmek, ileri düzey teknolojinin gelişimine fayda sağlamak, imal edilen olguların toplum hayatına faydalı bir şekilde yansımasını sağlayarak ulusumuza ve bu açıdan tüm evrene hizmet sağlamaktır.

Vizyonumuz

Yeditepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü olarak vizyonumuz; çağdaş eğitim ve öğretimin gerektirdiği donanımlara ve alanında uzman, bilgi sahibi Türkiye'nin önde gelen birbirinde becerikli kadrolarına sahip, dünya üzerinde her daim çeşitli mevkilerde aranan mezunlar yetiştirmek, ulusumuzda ve uluslararası düzeyde tanınmış olan, saygınlığa sahip bir eğitim kurumu olmaktır. 4 yıllık Biyomedikal Mühendisliği Lisans programının amacı;analiz çerçevesinde ihtiyaçların belirlenmesinden sonra, işletmelerin hedefleri istikametinde tıbbi sistemleri tasarlayabilecek, çeşitli alanlarda Ar-Ge çalışmalarını muvaffakıyetle sürdürebilecek, ihtiyaç halinde sistemlerin geliştirilmesi noktasında liderlik edebilecek ve mühendislikte analitik bir hareket içerisinde yeni çözümler üretebilecek piyasada uzman kadrolar yetiştirmektir.

Bologna Süreci, 2010 yılında, öğrencilerin geniş ve şeffaf yüksek kaliteli kurslar arasından seçim yapabileceği ve sorunsuz tanıma prosedürlerinden yararlanabilecekleri Avrupa Yükseköğretim Alanını başlattı. Haziran 1999 Bologna Bildirgesi, Avrupa Yüksek Eğitimini Avrupalılar ve diğer kıtalardan öğrenciler ve akademisyenler için daha uyumlu ve karşılaştırılabilir, daha rekabetçi ve daha çekici hale getirmek için bir dizi reformu yürürlüğe koydu.

Öğrenim gören kimseler, çift ana dal ve yan dal programları sayesinde eğitim gördüğü alanın yanında başka bir programda da eğitimlerini devam ettirebilmektedirler. Çift ana dal programlarıyla yine Biyomedikal Mühendisliğinin belirlediği farklı alanlarda eğitim görebilmeniz mümkündür. Yan dal programlarıyla da, eğitim gördüğünüz ana dal diplomasının yanında “Yan dal sertifikası” sahibi de olabilirsiniz.

Biyomedikal Mühendisliği çift ana dal programları; Makine mühendisliği, kimya mühendisliği, inşaat mühendisliği, Genetik ve biyomühendislik, endüstri ve sistem mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, malzeme bilimi ve nano teknoloji mühendisliğidir.

Bu iki program da öğrencilerin sahip oldukları bilgi birikimlerini arttırmayı ve aranan birer eleman olmalarını hedeflemektedir. Bu programlar ile öğrenciler yaratıcılıklarını ve bakış açılarını genişletmektedirler. İş hayatlarında olumlu olarak yansımalarını rahatlıkla görebilmektedirler.

Süre :  Asgari 20 iş günü

Kabul Mektubu :  Önerilen kuruluş departmana bir kabul mektubu göndermelidir.

Onay : Öğrenci bölüm onayından sonra staja başlayabilir.

Staj Raporu :  Staj sonunda bir rapor sunulmalıdır. Bu rapor, öğrencinin dahil olduğu projelerin açıklamalarını içermelidir.

Başarı Mektubu : Öğrenci, bölüme katılımını ve başarısını gösteren bir mektup ve anket sunmalıdır. ( Gerekli Evraklar: Stajyer Değerlendirme Anketi Stajyer Değerlendirme Formu )

BME 400 Yaz Stajı Esasları

Zorunlu Staj Bilgilendirme Notu

Staj Koordinatörü
Doç .Dr. Gökhan ERTAŞ

Mühendislik Fakültesi
B Blok, Kat 3

E-mail: gokhan.ertas@yeditepe.edu.tr

Tel: +90(216) 578 00 00 / 1497