Ön Koşul Dersleri:
Dersin Dili:
İngilizce
Dersin Koordinatörü:
Dersi Verenler:
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı; öğrencilere gıda formülasyonlarının geliştirilmesi, gıdaların hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, ambalajlanması ve depolaması sırasında önemli olan, gıdaların çeşitli fiziksel özelliklerinin ve bunların ölçümlerinin nasıl yapılacağının öğretilmesidir.
Dersin İçeriği:
Gıda formülasyonunda kullanılan malzemelerinin işlevselliği, reolojik, termal ve elektriksel özellikleri açısından karakterizasyonu. Gıdaların tekstürel özellikleri ve analizleri. Kolloidal gıda sistemleri ve gıda bileşenlerinin (emülsifiye ediciler, stabilizatörler, jel oluşturucular vb.) tekno-fonksiyonel özellikleri. Gıda malzemelerinin boyut, şekil, hacim, yüzey alanı, yoğunluk, gözeneklilik ve absorpsiyon gibi fiziksel özelliklerinin ölçümü. Gıda malzemelerinin su aktivitesi ve sorpsiyon özelliklerinin önemi.
Dersin Öğretim Yöntemleri:
1: Hocanın ders anlatımı, 2: Tartışma ile ders anlatımı, 3: Hocanın sınıfta problem çözmesi, 4: Benzetim kullanma, 5: Problem çözme ödevi, 6: Okuma ödevi, 7: Laboratuvar çalışması, 8: Dönem araştırma ödevi, 9: Konuk konuşmacı sunumu, 10: Örnek proje incel
Dersin Ölçme Yöntemleri:
A: Yazılı Sınav, B: Çoktan seçmeli sınav C: Eve verilen kısa sınav, D: Deney Raporu, E: Ödev, F: Proje, G: Öğrencinin sunumu